Titreme

Tremor, titreme anlamına gelir ve değişik birçok hastalıkla beraber görülebilir. Parkinson hastalığının, Periferik Nöropati şeklinde beyin ve beyincik hastalıklarının, alkol yoksunluğunun emaresi olabilir yada bir ilacın yan tesiri olarak titreme görülebilir.Tremor postural, istirahat ve hareket tremoru olarak sınıflandırılabilir.Tremor türlerinden kabul edilen Esansiyel Tremor, ellerde, bacaklarda, seste, beden de ve kalçada görülen ritmik titremeye neden olan nörolojik hastalıktır.

Günlük pratikte en sık rastlanılan hareket bozukluğu olan Esansiyel tremor cinsiyet farkı gözetmeksizin çoğunlukla 60 yaş üstünde gözlenir. Titremeler; yiyecek yerken yada yazı yazarken kişiyi rahatsız edecek boyutlara gelebilir. Titreme şikayeti ile gelen hastaya ailede el titremesi öyküsü olup olmadığı sorulmalıdır.

Esansiyel tremor çoğunlukla tek taraflı ve elde adım atar, hastalık ilerledikçe kafada sallanma, seste titreme ve bacaklarda titreme gözlenebilir.

Çoğu zaman Parkinson hastalığı ile karıştırılsa da, temel titreme başka bir hastalığa bağlı değildir. Esansiyel Tremorun sebebi tam olarak bulunamamıştır sadece genetik olduğu düşünülmektedir. Çoğu zaman ailede birden oldukça kuşakta bu hastalık görülür.

Esansiyel titreme, inme hariç tüm nörolojik hastalıkların en sık görülenidir. Parkinson hastalığından daha yaygındır. 100 binde 350 şeklinde bir çoğunlukla dünyada en fazla görülen hareket hastalığı olarak nitelendirilir.

Öteki Tremor Çeşitleri 

Fizyolojik tremor nedir?

Fizyolojik tremor; çoğu zaman strese bağlı olarak gelişen vakalar sonucu meydana gelir. Anksiyete bozukluğu, kafeinli içecek tüketimi, aşırı bitkinlik, kan şekeri düşmesi sonucunda ellerde oluşabilecek geçici titremelere denir.

Patolojik Tremor (hastalığın eşlik etmiş olduğu) nedir?

Titremeye niçin olabilecek beyinde ya da beyincikte bir hastalığın olması, kalıtsal bir hastalığın bulunması (Esansiyel Temor) ya da Parkinson hastalığının varlığı patolojik tremor olarak tanımlanır.

Ortostatik Tremor, Periferik Nöropati ve alkol yoksunluğunda karşımıza çıkabilir.

Parkinson tremorunda titreme çoğu zaman tek taraflı adım atar ve çoğunlukla istirahat halinde ortaya çıkar. Gün içinde değişen şiddetlerde aralıklı olarak görülebilir ve uykuda kaybolur, stres durumunda ise şiddetlenir. Tipik emaresi ise para sayma hareketi yapar şeklinde, işaret ve başparmağın beraber titremesidir.
Serebellar tremor beyinciği etkileyen damarsal, tümöral, dejeneratif ya da kalıtsal nedenli hastalıklarda görülür. İstemli bir hareket esnasında ortaya çıkar. Mesela şahıs elektrik ya da asansör düğmesine basarken titreme meydana gelir.
Ortostatik tremor ayağa kalktıktan birkaç saniye sonrasında bacaklarda görülür. Şahıs durduğu müddetçe devam eder ve düşmeye yol açabilir. Oturunca yada destek alındığında ise emareler biter.

Tanı Şekilleri

Doktor tarafınca incelenen bulgular ve meydana getirilen testler sonucunda Esansiyel Tremor teşhisi konulur. Hastalığın derecesini değerlendirmek için hem fiziki, hem tarama testlerin ne olursa olsun yapılması gereklidir.