TEMRE (TEMRİYE) HASTALIĞI NEDİR?

Bir çeşit deri hastalığıdır. Cilt üstünde görüntü olarak kırmızı ve ufak kabarık lekelere niçin olur ve cilde yayılır. Hastalıklı bölgeye dokunulduğu süre pürüzlü ve pütürlü bir his uyandırır. Oldukça sık görülen bu hastalık cilt yüzeyinin tahriş olmasından doğar. Tahriş olmanın haricinde otobüste, sokakta, okulda doğrusu hijyenik olmayan, topluma açık ortamlara temas ettiğimiz yerlerden bedenimize geçen bakterilerden de kaynaklanabilir.

Cilt yapısı kuru olan kişilerde sıkça karşılaşılan bu hastalık ek olarak tüm cilt tiplerinde de görülebilir. Hastalığın ilerlemesi kişide ruhsal sorunlara da sebep olabilir. Cildin temizliğinin uygun temizleyiciler ile yapılması bakterilere karşı cilt koruması elde edecektir. Temre hastalığı bilhassa ufak yaşlarındaki çocuklarda sıkça görülür. Bunun haricinde yetişkinlerde de yaygın bir halde ortaya çıkmaktadır.

TEMRE HASTALIĞININ NEDENLERİ

– Kozmetik malzemeler benzer biçimde cilde direk temas eden malzemelerden

– Cildin temizlenmemesi

– Kullanılan kalitesiz kremler

– Temizlik ürünleri içinde alerjiye sebep olan hammaddeler

– Cildin tahriş olması

– Cildin bakteri üretmesi

– Yenilen gıdalarda alerjik tepki ile vücudun tepki vermesi

TEMRE HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Cilt birden fazla tabakadan oluşmuştur. En üst tabakası devamlı dökülerek kendini yenileyen ölü cilt hücrelerinden oluşan tabakadır ve vücut açısından koruyucu bir kalkan vazifesi görmektedir. Cilt, kozmetikler, kimyasallar yada fizyolojik travmalar ile tahriş olduğunda canlı cilt tabakaları hava ile temas eder ve enfeksiyona açık bir ortam oluşur. Cilt enfeksiyonlarında kimi zaman tedaviye dirençli mikroorganizmalar ile karşılaşılabilir. Bu durumlarda dizgesel tedavi denenir.

Temre tedavisinde halk içinde birçok organik yöntem kullanılmaktadır. Sirke sürmek, bitkisel özler sürmek benzer biçimde. Sadece bu uygulamaların bir çok ciltte daha çok tahrişe niçin olur, iyileşmeyi geciktirir ve nüksleri artırır. Ek olarak ciltte kalıcı izlere de sebep olabilir. Temre tedavisinde dermatolog yardımı almak şarttır. Kızarıklığın oluştuğu yerlerden alınacak sürüntü örnekleri boyanarak mikroskobik araştırma yapılır ve durumun mantar kaynaklı mı yoksa bakteriyel kaynaklı mı olduğu anlaşılmaya çalışılır.

Cilt yüzeyinde ufak kırmızı ve pütürlü görünüme haiz olan temre hastalığı bazı durumlarda kaşıntıya da sebep olmaktadır. Temre tedavisi yapılırken genel olarak kremler tercih edilmektedir. Deri yüzeyinde yer edinen bakterilerin yok olması için krem şeklinde uygulama yapmak daha kolay olacaktır. Fazla kaşıntı meydana ulaştığında ciltte kir oluşturabilir. Bu sebeple tedavi esnasında dikkat edilmelidir.

Niçin belirlenmeden antibiyotik tedavisine adım atmak yarar sağlamayabilir. Cilt temizliği temre tedavisinde ve korunmada son aşama önemlidir.

Hastanelerin cildiye bölümünde cilt uzmanları tarafınca teşhis edilen bu hastalık merhemler yardımıyla iyileştirildiği benzer biçimde ek olarak organik yöntemler ile de iyileşme sağlanabilir. Temre hastalığında kullanılabilecek organik yöntemler ise şöyledir:

– Mersin yaprağı kaynatılarak içilebilir

– Turp tohumu sirke yardımı ile lapa hale getirilerek uygulanabilir

– Erik sirkeye batırılarak sürülebilir

– Kükürt tozu lekelerin bulunmuş olduğu bölgeye sürülebilir

– Nohut yağı bölgeye sürülerek kullanılabilir

– Sedef çiçeği ve bal karıştırılıp günlük olarak sürülebilir

– Ispanak yaprakları ile süt karıştırılarak cilde sürülür