NEVRASTENİ NEDİR?

Çoğu zaman baş ağrısı ve sinirlilik şeklinde semptomlarla, bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkan fizyolojik ve zihinsel tükenme ile açıklanan bir durumdur. Nevrasteni hala Hong Kong ve Tayvan şeklinde Doğu vatanlarında teşhis edilmektedir. Bununla beraber, batıda, yorgunluğun, kendi başına bir hastalıktan ziyade başka bir bozukluğun bir emaresi olduğu görülmektedir.

NEVRASTENİNİN NEDENLERİ

Nevrasteninin sebebi hala bilinmemektedir, sadece bir çok bozuklukta olduğu şeklinde, belirli predispozan faktörler mühim bir rol oynayabilir, bunlardan başlıcaları kalıtım faktörleri, meslek (yüksek stresli meslekler), yaş (20-55 yaş arası) ve cinsiyet (çoğunlukla erkeklerde görülür) olarak adlandırılabilir.

NEVRASvTENİ BELİRTİLERİ

Nevrasteni, stres yada anksiyete tarafınca tetiklenen bir zihinsel bozukluktur. Semptomlar şunları içerebilir:

– Göğüs ağrısının eşlik etmiş olduğu halsizlik yada bitkinlik
– Düzensiz olabilen süratli yoğun kalp atışı (çarpıntı, taşikardi)
– Soğuk, nemli hanım ve ayaklar
– Anormal süratli solunum (hiperventilasyon)
– Baş dönmesi yada baygınlık
– Nedensiz terleme
– Huzursuzluk
– Soğuk, nemli eller ve ayaklar

NEVRASTENİ TEDAVİSİ

Hastalığın tedavisi fizyoterapi, refleksoloji, manuel terapi şekillerinin kullanımını ihtiva eder. Kimi zaman hususi bir multivitamin rejim reçete edilir. Bu patoloji gevşeme ve hipnoz seansları için etkilidir. Hastaya, eylemlerini ve eylemlerini denetim etme, pozitif yönde düşünmeyi öğretme becerileri öğretilir.

İlaç tedavisi karmaşık bir tedavi yöntemi olarak reçete edilir. Bu biyolojik uyarıcıların, nootropiklerin, antidepresanların alımını ihtiva eder. Devamlı olan ağrı şikayetleri için hafifçe dozlarda olan ilaçların kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Terapi, zihinsel emeği en aza indirgeyen, iyi planlanmış bir dinlenme ile birleştirilmelidir. Hastalar günlük yürüyüşlere, hafifçe fizyolojik aktiviteye, dikkat dağıtıcı (spor, dikiş, örgü, çizim, modelleme vb.) hobiler edinmelidir.

Tedavinin başlangıcından ilkin, hastalığın nedenini belirlemek ve ortadan kaldırmak için mümkün olan her şeyi yapmak önemlidir. Hastadaki moral ve fizyolojik stresi azaltmak yada geçici olarak dışarıda bırakmak, günün tamamını uyku, dinlenme ve iş için açık bir süre çizelgesi ile belirlemek gerekir. Hastaların temiz havada yürümeleri, dinlenme ve uyanma ile beraber tam uyumaları tavsiye edilir.

Evde tedavi, sadece hastalığın sebebi, aile içi ilişkilerle ilişkili değilse gerçekleşebilir. Ev ortamı herhangi bir problemi hastaya hatırlattığında, evde başarı göstermiş bir tedavi mümkün değildir.