Kuşpalazı

Vatanımızda son olarak 2003 senesinde görülen difteri (kuşpalazı) hastalığı, Sıhhat Bakanlığının 30 Ocak 2011 tarihinde Ankara’da bir kişinin difteri hastalığına bağlı olarak öldüğünü bildirmesi ile tekrardan gündeme gelmiştir.

Difteri öksürme ve hapşırma ile havaya yayılan damlacıklarla bulaşan bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman enfeksiyondan 2-5 gün sonrasında hastalık emareleri ortaya çıkmaya adım atar. Çoğu zaman bademcikler, farenks, larenks ve kimi zaman de deriyi meblağ.

Difteri(Kuşpalazı)hastalığı nedir?

“Kuşpalazı hastalığı” olarak da malum difteri hastalığı; solunum difterisi olarak boğazlarda yada burun bölgesinde ortaya çıkmış olduğu şeklinde deri difterisi olarak cildimizde de ortaya çıkabilen bir hastalık çeşididir. Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere neden olabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu yanıt oluşturmadığı için yeniden hastalanma riskleri mevcuttur. Bundan dolayı yalnız sıhhatli kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları kesinlikle gerekmektedir.

Difteri(Kuşpalazı) hastalığı emareleri nedir?

Difteri emareleri bakterinin alt tipine ve etkilenen vücut bölgesine bağlı olarak değişim gösterir.

Difterinin en sık tuttuğu bölge yutak ve bademciklerdir. Başlangıç emareleri halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı ve hafifçe ateştir. 2-3 gün içinde bademciklerde minik bir yama tarzından yumuşak damağın çoğunu kaplayabilen boyuta kadar ilerleyebilen gri-beyaz renkli bir membran (katman/zar) oluşur. Bu zar yeşil renge, eğer kanama olduysa da siyah renge dönebilir. Hatta bu oluşumlar solunum yolu tıkanmasına sebep olabilir.

Boğaz ağrısı

Halsizlik

Hafifçe ateş

Titreme

2-3 gün içinde bakterinin salgıladığı difteri toksini burunda, bademcikler üstünde ve boğazın peşinde doku hasarı yaparak kalınca, mavi yada grimsi-yeşil renkte bir zar (psödomembran) oluşturur. Bu zar burun, bademcikler, ses telleri ve boğazdaki dokuları kaplayarak aşağıdaki emare ve bulgular ortaya çıkarır:

Yutma güçlüğü

Nefes almakta güçlük

Boyun lenf bezlerinde ve çevre yumuşak dokuda şişme

Ses kısıklığı

Öksürük

Boğaz ve burun arkasında oluşan zar, solunum yolunu tıkayabilir ve kişinin nefes almasını engelleyebilir.

Kana geçen difteri toksini;

Difteri (Kuşpalazı) Iyi mi Bulaşır?

Birçok hastalıkta olduğu şeklinde difteri hastalığında da en kolay bulaşma yollarından biri damlacık yöntemiyle bulaşmadır. Kişinin hapşırması ve öksürmesi şeklinde eylemlere bağlı olarak havada asılı kalan damlacıklar yöntemiyle kişiden kişiye kolayca bulaşmaktadır. Sadece deri difterisinin bulaşması temas yöntemiyle gerçekleşmektedir. Difteriye yakalanmış kişilerin kullandıkları eşyalar ve direk temas yöntemiyle kişiden kişiye bulaşma görülebilir. Hem de hastanın kullandığı eşyaların yanı sıra istirahat etmiş olduğu odada bulunan oyuncak ve çeşitli objelere dokunulması durumunda buluşma riski oldukça yüksektir. Bakteri vücuda girdikten 3-4 sonrasında emare göstermeye adım atar. Bunun sebebi ise bakterinin vücuda girdikten ilk 3-4 gün içinde kuluçkaya yatarak üremesidir. Ortalama 2 hafta devam eden hastalık, tedavi olunmadığı takdirde 4 haftaya kadar uzayabiliyor.