Egzama

Cilt yüzeyinde kuruluk ve kaşıntı veren kabarcıklar oluşumu ile karakterizedir. Kuruyup pullanan bu kabarcıklar, zaman içinde çatlayarak mikroorganizmaların girişine açık hale gelebilir. Bundan dolayı egzama hastası bireylerde enfeksiyon da çoğunlukla görülür. Hastalık çoğu zaman çocukluğun erken dönemlerinde ortaya çıkmakla beraber her yaşta görülebilir. Çoğu zaman yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça şeklinde bölgelerde ve bir çok hastada el bölgesinde gözlenir. Hastalık; çeşidine bağlı olmakla beraber stres, alerji, tahriş yada dolaşım problemlerinden kaynaklanabilir. Alerji kaynaklı egzama hastalığı, bireylerde alerjik rinit, astım şeklinde değişik immünolojik hastalıklarla ilişkili olarak ortaya çıkabilir.

Egzama emareleri nedir?

Halk içinde oldukça yaygın olarak görülen ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen egzama hastalığı, genel olarak tüm hasta bireylerde aynı emareleri gösterir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Ciltte kuruluk

Kaşıntı

Kabarcık oluşumu

Deride pullanma, kabuklanma ve döküntü

Kızarıklık

İltihap

Saç derisinde kepeklenme

Deride çatlama

Egzama niçin olur?

Egzama hastalığının sebebi, hastalığın çeşidine nazaran değişkenlik gösterir. Hastalık çoğu zaman bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu yanıt şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç yada dış kaynaklı olabilir. Deterjan, sabun, parfüm şeklinde kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna yol açabilir. Nebat ve hayvan türleri ile temas, güneşe maruz kalma ve ağızdan alınan bazı ilaçlar da duyarlılığı bulunan kişilerde egzama hastalığına sebep olabilir. Bu kişilerde hastalık, uyaranla temas sonrasında derhal ortaya çıkabileceği şeklinde uyaran maddeye belirli bir süre maruz kalınması sonrası da kendini izah edebilir. Alerjik kaynaklı egzamalar, bazı gıda türlerinin tüketilmesi ile de ilişkili olabilmektedir. Bunların haricinde stres ve dolaşım sorunları da egzama hastalığının malum sebepleri içinde yer alır.

Egzama hastalığı çeşitleri nedir?

Egzama hastalığı, oluşum nedenine nazaran aşağıdaki çeşitlere ayrılır:

El Egzaması: Zayıf uyaran maddelerin el ile teması sonucunda ortaya çıkan, el bölgesinde görülen egzama türüdür. Çoğu zaman temizlikle uğraşan kişilerde, ev hanımlarında kimyasal maddeler ile temas eden kuaförlük, metal işçiliği şeklinde mesleklerle uğraşan bireylerde çoğunlukla görülür.

Atopik Egzama: Alerjik yatkınlık ve çevresel etmenler sebebiyle görülür ve bebeklik döneminden itibaren ortaya çıkar. Hastalık zaman içinde hafifleyip iyileşme eğilimine geçse de tekrarlayıcı özelliğe haizdir.

Seboreik Egzama: Sebebi tam olarak bilinmeyen bir egzama türü olmakla beraber cildin yağlı olduğu bölgelerde ortaya çıkar ve kızarıklık, pullanma ve kabuk oluşumuna sebep olur. Kış ve bahar aylarında artış gösterir.

Kontakt Egzama: Cilde temas eden iritan maddeler ve cildin koruyucu yağ tabakasının oluşumuna izin vermeyen kimyasallarla devamlı temas sebebiyle ortaya çıkar. Akut yada kronik olabilir.

Numuler Egzama: Çoğu zaman eller, kollar ve bacaklarda yaygınlık gösterir. Kaşıntılı dairesel lezyonlara sebep olur ve çoğu zaman erişkinlik döneminde görünen kronik seyirli bir egzama türüdür.

Asteatotik Egzama: Cilt yüzeyindeki yağ tabakasının azalması sebebiyle ortaya çıkar. Sık banyo yapılması ve yaşlılık sebebiyle cildin kuruması şeklinde nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar.

Stres Egzaması: Strese bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal kaynaklı egzama türüdür.

Egzama tanısı iyi mi konulur?

Egzama tanısı, çoğu zaman klinik muayene ile konulur. Alerji (immünoloji) uzmanı ve cildiye uzmanı tarafınca muayeneye alınan hastanın detaylı öyküsünün alınması oldukça büyük ehemmiyet taşır. Hastalığın hafifleyip şiddetlendiği dönemler ve bireyde yol açmış olduğu semptomlar detaylı bir halde öğrenilir. Fiziki muayene sonucunda vücuttaki kızarık ve kaşıntılı bölgelerin incelenmesi, genetik yatkınlık şeklinde faktörlerin göz önünde bulundurulması sonucunda hastalığın teşhisi konulabilmektedir. Bunun yanı sıra hastalığın tanısında,  alerji testlerinden de yararlanılabilmektedir.

Egzama tedavi şekilleri nedir?

Egzama hastalığı kronik bir hastalık olup malum kati bir tedavisi yoktur. Hastalara uygulanan tedaviler, genel olarak egzamanın bireyde yol açmış olduğu semptomların önüne geçmeye yada sertliğini azaltmaya yöneliktir. Herhangi bir uyarana karşılık olarak oluşan egzama türlerinde tedavinin temel ilkesi uyaranla temasın önüne geçmek yada temas sıklığını azaltmaktır. Hastalığın tedavisinde hekimin önerileri doğrultusunda çoğu zaman alerji önleyici ilaçlar, kortikosteroid içerikli ilaçlar, ve nemlendiricilerden yararlanılır. Kaşıntının önlenmesi için krem ve jeller kullanılabilir. Ciltteki kuruluğun önüne geçmek için bolca oranda su tüketilmeli, cilt devamlı nemlendirilmelidir. Tedavi sürecinde cildi kaşımamak ve oluşan kabarcıkları patlatmamak büyük ehemmiyet taşır. Eğer siz de egzama hastalığına sahipseniz yukarıda belirtilen hususlara itina göstererek ve tertipli olarak sıhhat kontrollerinizi yaptırarak hastalığın yol açmış olduğu sorunların önüne geçebilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.