Ekstrasistol

Sigara ve alkol tüketimi, aşırı stres, ilaçların yan tesirleri ve ruhsal nedenlerle ortaya çıkan Ekstrasistol nedir? Ekstrasistol sebepleri, emareleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde…

EKSTRASİSTOL NEDİR?

En yaygın aritmi formlarından biri kalbin ekstrasistoludur. Sistol kelimesi kalbin kasılmasına şu demek oluyor ki kalp atışlarını tanımlamak için kullanılan kelimedir. Bu kelime ‘atım’ anlamına gelmektedir. Ekstrasistol da ‘ek atım’ anlamına gelir, kalbin fazladan kasılmasını, fazladan atmasını ifade eder. Kısaca ekstrasistol, kalp ve damarlarda olağan iki kasılma içinde oluşan extra kasılmaya verilen isimdir.

EKSTRASİSTOL NEDENLERİ

Toplumda yaşayan kişilerin neredeyse tamamında görülen ekstrasistol, çoğu zaman belirtisiz ve fark edilmeyen bir durumdur. Sebepleri ise bu durumu yaşayan kişilere bakılırsa değişmektedir. Gene de bu duruma yol açmış olduğu kabul edilen bazı nedenler şu şekilde sıralanabilir:

– Yüksek gerilim ve damar sertliği

– Kalpteki mikrobik hastalıklar,

– Romatizma, kansızlık, gebelik, guatr, KOAH

– Bağırsak şişkinliğinden meydana gelen refleksler,

– Safrakesesi hastalıkları, mide hastalıkları ya da kabızlık şeklinde problemler sebebiyle meydana gelen refleksler,

– Solunum sistemindeki problemler (bilhassa derin nefes alınması şeklinde durumlar) ekstrasistol sebepleri içinde sayılabilirler.

– Stres, sigara, alkol, kafein, çay, kalbi etkileyen ilaçlar da ekstrasistol problemi ile karşı karşıya gelme riskini artıran etkenlerdir.

 

Bu nedenler daha da artırılabilir. Fakat bu durumlar çoğu zaman düzgüsel olarak kabul edilen, seyrek görülen, kalp atışlarındaki ritmin ani olarak bozulmasına yol açan durumlardır. Dolayısıyla bir çok süre ekstrasistol sorununa yol açan etkeni saptamak mümkün olmaz.

EKSTRAKSİSTOL BELİRTİLERİ

Ekstrasistol devamlı belirgin bir klinik tabloya haiz değildir. Emareleri organizmanın kendine özgü özelliklerine ve durumun çeşitli biçimlerine bağlıdır. Bir çok insan herhangi bir hastalık hissetmez ve EKG’de tesadüfen saptanana kadar bu aritmiyle ilgili hiçbir şey bilmez.

Çoğu zaman ekstrasistol, aşağıdaki şekillerde kendini gösterir:

– Kalbin kuvvetli şekilde atması

– Kalbin durmuş şeklinde hissedilmesi

– Kısa süreli kalp durması ve arkasından göğüste güçlü bir çarpma hissi

– Çarpma bozuklukları

Kalp yetmezliği nedir? Sebepleri, emareleri ve tedavisi…

İlginizi Çekebilir

Kalp yetmezliği nedir? Sebepleri, emareleri ve tedavisi…

Extrasistole aşağıdaki durumlar eşlik edebilir– Kalpteki ağrı;

– Solgun cilt

– Anksiyete

– Korku

– Nefes darlığı

– Aşırı terleme

– Sıcak basmaları

– Zayıflık ve bitkinlik

EKSTRASİSTOL TEDAVİSİ

Doğru tedavi stratejisini seçmek için, erken kasılmaların türünü ve ortaya çıktıkları yeri belirlemek önemlidir. Herhangi bir kardiyak bozukluk ile ilişkili olmayan sporadik ekstrasistoller tedavi gerektirmez.