Böcek sokması

Sinek, böcek ve arıların yoğun olarak bulunmuş olduğu açık ve organik alanlarda böcek sokması, bazen görülebilen sıhhat problemlerinden bir tanesidir. Çoğunlukla cilt üstünde bölgesel kaşıntı, kızarıklık, şişlik şeklinde emarelerle ani olarak ortaya çıkan böcek sokması bahar ve yazları fazlaca daha sık görülür. Bunun sebepleri içinde sıcak havalarda böceklerin sayısında mühim bir artış görülmesi ve açık hava aktivitelerinin daha sık tercih edilmesi yer alır. Böcek sokması yada böcek ısırması, pek fazlaca değişik böcek türünden kaynaklı olabilir. Böceğin türü, zehirli olup olmadığı ve bireyde alerjik tepki gelişip gelişmediği, böcek sokması sonrasında ortaya çıkan semptomların türünü ve sertliğini belirler. Bu tür durumlarda ilk saatlerde herhangi bir tepki görülmese de üstünden saatler hatta günler geçtikten sonrasında dahi ciddi sıhhat sorunları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla böcek sokmaları önemsenmeli ve sıhhat kuruluşlarına başvurularak tabip kontrolünden geçilmelidir.

Böcek Sokması Nedir?

Böcekler, türüne gore değişmekle beraber haiz oldukları iğneler yardımıyla yada tükürük sıvılarında bulunan alerjen maddeler ile ciltte alerjik tepki, tahriş ve değişik semptomlar oluşturabilir. Böcek sokması olarak adlandırılan bu durum kimi zaman kolay ve önemsiz olup herhangi bir mühim semptoma niçin olmazken bazı durumlarda ciddi şişlik ve lezyonlara, hatta anafilaktik şoka sebebiyet verebilir.

Görülecek belirtilerin sertliği böceğin cinsinin yanı sıra kişinin duyarlılık düzeyine gore de farklılık gösterir. Bebek ve çocuklar, hamileler, alerjik bünyeye haiz bireyler ile yaşlılar çoğu zaman böcek sokmalarında daha ciddi emare gösteren gruplar arasındadır. Böcekler zehirleme ve alerjik tepki oluşturmanın yanı sıra bulaşıcı hastalıkların kişiden kişiye bulaşmasına da aracılık edebilirler. Sıtma, tifüs ve sarıhumma şeklinde hastalıklar böcek ısırmaları sonucunda bulaşabilecek hastalıklar içinde yer alır. Bilhassa sıcak ve tropikal iklime haiz bölgelerde bulunan böceklerde bulaşıcı hastalık taşıma olasılığı daha yüksektir.

Böcek Sokması Emareleri Nedir?

 

 

Böceğin ısırma anı çoğu zaman birazcık ağrıya niçin olur. Isırmanın derhal arkasından ciltte alerjik tepki gelişmeye adım atar ve ısırılan bölgede ısınma, kızarıklık, kaşıntı ve benzeri emareler ortaya çıkar. Gelişen alerjik reaksiyonu tetikleyen etken, böceğin iğne yada tükürük sıvısı kanalıyla cilde bıraktığı zehirli maddedir. Çoğu zaman bir çok böcek ısırığında bu emareler hafifçe seyreder ve kısa süre içinde azalarak kaybolur. Fakat böceğin salgılarına karşı alerjisi bulunan bireylerde emareler giderek artarak şiddetli sıhhat sorunlarını bununla beraber getirebilir. Böcek ısırması emareleri içinde şunlar yer alır:

  • Isırılan bölgede kızarıklık, kaşıntı, tahriş, ağrı ve şişlik
  • Su kabarcıkları ve iltihaplanma
  • Tek yada küme şeklinde oluşan kabarcıklar
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal ve karın ağrısı
  • Nefes darlığı, göğüste sıkışma
  • Hırıltılı solunum
  • Dil şişmesi

Bunların yanı sıra ısırılan bölgede renk değişimi şeklinde bir böcek sokması emaresi de söz mevzusu olabilmektedir. Böcek ısırması morarması şeklinde renk değişimi durumlarında kesinlikle sıhhat kuruluşlarına başvurularak muayeneden geçilmelidir.

Böcek Sokması Türleri Nedir?

 

 

Arılar, pireler, sivrisinek ve öteki sinekler, karıncalar, tahtakuruları, akarlar, at sinekleri, keneler, örümcekler, akrepler ve bazı öteki böcek türleri böcek sokmasına niçin olabilir. Görülen emareler böcek ısırması türleri içinde değişkenlik gösterir. Oldukça yaygın olarak görülen sivrisinek ısırıklarında ısırılan bölgede ufak bir kabarıklık, hafifçe kızarıklık ve şiddetli kaşıntı olur. At sineği ısırıkları oldukça ağrılı olabilir ve ısırılan bölgede çoğu zaman böcek sokması ve su toplaması bir arada görülür. Kene ısırıkları çoğu zaman başlangıçta hiçbir emare ve reaksiyona niçin olmaz ve kişiler tarafınca geç fark edilebilir.

Organik ortamlarda meydana getirilen aktiviteler sonrasında vücut ayna karşısında kesinlikle denetim edilmelidir. Keneler kırım Kongo kanamalı ateşi ve bazı öteki bulaşıcı hastalıkları taşıma olasılığı devasa yükseklikte olan hayvanlardır. Bu yüzden kene ısırmasının fark edilmesi halinde asla bir müdahale yapılmamalı ve derhal hastaneye gidilmelidir. Bir öteki böcek ısırığı olan akar ısırmalarında genel olarak fazlaca fazla kaşıntı söz mevzusu olur.

Örümcek ısırıkları örümceğin türüne gore değişmekle beraber fazlaca ağrılı olabilir, şiddetli kızarıklık ve şişlik meydana gelebilir. Ek olarak bazı örümcek türleri mide bulantısı, kusma, karın ağrısı şeklinde daha ciddi ve tıbbi müdahale gerektiren reaksiyonlara da yol açabilir. Arı sokmalarında şiddetli ağrı, ani şekilde gelişen bir şişlik ve kızarıklık söz mevzusudur. Karınca ısırıklarında çoğu zaman iltihaplı şişlikler ortaya çıkarken akrep sokmalarında ciltte uyuşma, ağrı, yanma, şişme ve kızarıklık şeklinde durumlar ortaya çıkabilir. Tüm bu durumlarda alerjik bireylerde ani gelişen fazlaca ciddi reaksiyonlar söz mevzusu olabildiğinden bir an ilkin sıhhat kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir.