YILANCIK (ERİZİPEL) HASTALIĞI NEDİR?

Yılancık hastalığı selülit hastalığı ile fazlaca benzer emareler gösteren bir tür deri iltihabıdır. Yılancığa sebep olan mikrop Amil isminde yuvarlak ve küçük bir şekildedir. Bu mikrop ufak bir yaradan bulaşabilen zararı olan bir türdür. Vücutta lekeler bırakır ve bilhassa kırmızı pullu,pulsuz lekelerdir,en o kadar da vücudun yüz kısmında yer alır ve burada şekillenip, büyürler. Deri üstünde yer eden bu mikrop yanaklardan başlayarak burun deliği, göz altları ve kulak arkası olmak suretiyle mikrobun vücuda nüfuz etmesi sonucu kısa süre içinde süratli bir halde yayılmaya adım atar. Hastalık, antibiyotiklerle birkaç hafta içinde tedavi edilir.

YILANCIK HASTALIĞININ NEDENLERİ

Erizipel cildin dış bariyerini geçen bakterilerin oluşturduğu enfeksiyondan doğar. Erizipele en sık yol açan bakteri streptokoklar olarak bilinir ve normalde cilde zarar vermeden derinizde ve öteki vücut yüzeylerinde yaşarlar. Bununla beraber, cildinize bir kesik yada yara yöntemiyle girebilirler. Ayak mantarı ve egzema benzer biçimde ciltte çatlaklara neden olan durumlar da kimi zaman erizipele yol açabilir.

Derideki açıklıklara ek olarak, vücudunuzun bir bölgesinden kan yada sıvı drenajını önleyen her şey erizipelin ortaya çıkması ihtimalini arttırır.

Yüzünün etkilendiği durumlarda, bakteriler burun ve boğazınızda bir enfeksiyon sonrası burun pasajlarınızdan oraya yayılmış olabilir.

Aşağıdaki koşullar yılancık hastalığının görülme riskini artırır:

– Cildinizdeki kesik ve ülserler,

– Cerrahi kesikler,

– Böcek ısırmaları,

– Ayak mantarı,

– Egzama ve sedef benzer biçimde cilt hastalıkları

– Aşırı kiloluluk,

– Kontrolsüz diyabet,

– Yasa dışı uyuşturucu enjeksiyonu,

– Bağışıklık sistemini baskılayan her şey,

– Daha ilkin bir erizipel atağının olması,

– Kalp yetmezliği benzer biçimde sıhhat sorunları sebebiyle şişmiş bacaklar.

YILANCIK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Genel anlamda yüz ve bacakların daha çok etlilendiği hastalık kollarda ve kalçanın üst kısımlarında da görülebilir. Hastalığın ortaya çıkma sürecindeki ilk kırk sekiz saat içinde deride süratli bir halde yükselen kaşıntı, yanma ve ağrı oluşur. Öteki emareler şunlardır:

– Kabarcık oluşumu

– Ateş, titreme

– İltihaplı bölgedeki deride ağrı, parlak kırmızı renk, şişme ve ısınma

– İltihaplı bölgede sınırlarından itibaren yükselmiş hizada yara

– Çene ve burun köprüsünde yara

– Kusma

– Lenf düğümü bölgelerinde aşırı duyarlılık

– Baş ağrısı

YILANCIK HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Yılancık hastalığını fark ettiğiniz an kesinlikle bir uzmana gitmeli, evde kendi başınıza tedavi etmeyi denememelisiniz. Hastalığın tedavisinin kesinlikle tabip kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır!

Evde Bakım

Çoğu zaman, şişliği azaltmak için etkilenen vücut parçasının vücudunuzun geri kalanından daha yüksekte tutulması gerekir. Bacağınız etkilenirse, bacağınız kalçanızdan daha yüksek durumda mümkün olduğunca dinlenmeyi amaçlamalısınız. Uzanın ve bacağınızı mindere dayayın. Ara sıra kalkıp yürümek ve sıvı alımını kovuşturmak önemlidir. Şişlik geçene kadar birkaç gün süreyle bacağınızı yüksekte tutmanız gerekebilir.

İlaç

Penisilin benzer biçimde antibiyotikler, erizipel için düzgüsel tedavidir. Daha azca şiddetli bir durumda, evde ağızdan reçeteli bir ilaç almanız mümkün olabilir, ve seyri çoğu zaman yedi gün sürer. Daha ciddi hastalıklar çoğu zaman antibiyotiklerin intravenöz olarak uygulanabildiği hastanede tedavi edilir. Fazlaca genç ya da yaşlı hastaların da bir hastanede tedavi edilmeleri gerekebilir. Kimi zaman, bakteriler antibiyotiğe cevap vermez ve başka bir ilaç tecrübe etmek gereklidir.

Rahatsızlığı ve ateşi azaltmak, hastalığı tedavi etmek için ağrı kesici verilebilir. Erizipelin sebebi ayak mantarı ise bunun için anti-fungal ilaç lüzumlu olabilir.

Cerrahi

Cerrahi bir tek ilerlemiş olan sıhhatli dokunun yaşama veda etmesine yol açan ender erizipel durumlarında gereklidir. Ölü dokunun kesilip çıkarılması için bir operasyon gerekebilir.