Nefrit

Böbrekler; vücuttaki atık maddeleri, zararı dokunan bileşenleri ve fazla sıvıyı süzen sonrasında da idrarla vücuttan uzaklaştırılmasını elde eden organlardır. Böbreklerin bu işlevlerini yerine getirmesini elde eden alt birimlerine nefron adı verilir. Her bir böbrekte ortalama bir milyon kadar nefron bulunur. Bu nefronların çeşitli sebepler sonucu inflamasyona (iltihaplanmaya) uğraması durumuna böbrek iltihabı (nefrit) adı verilir.

Nefritin bazı değişik tipleri vardır:

Akut Glomerulonefrit: Bu böbrek iltihabı, geçirilen ağır bir enfeksiyona bağlı olarak gelişir. Boğazda beta enfeksiyonu, hepatit, HIV şeklinde durumlardan sonrasında akut glomerulonefrit gelişebilir.

Lupus Nefriti: Lupus otoimmün bir hastalıktır. Kısaca lupusta, hastanın bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun kendisine saldırır. Lupus hastalarının ortalama yarısında bağışıklık sistemi böbreğe de saldırır ve böbrek hasarı gerçekleşir. Böbrekteki iltihaplanmanın ve hasarın sertliği kişiden kişiye farklılık izah edebilir. Lupus tanısı alan her hastanın tertipli aralıklarla böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerekir.

Alport Sendromu: Bu sendrom, görme ve işitme problemlerinin yanı sıra böbrek yetmezliğine de yol açabilir. Alport sendromu genetik olarak aktarılır. Bundan dolayı bir ailede değişik nesillerde nefrit görülmesine niçin olabilir. Alport sendromu, erkeklerde daha şiddetli ilerleyebilir.

Kronik Glomerülonefrit: Kronik glomerülonefritte böbrek hasarı yavaş yavaş gelişir. Bu süreçte erken dönemde hastada birkaç nefrit emaresi görülebilir. Akut ve kronik glomerülonefrit, hastada ciddi böbrek hasarına ve buna bağlı olarak böbrek yetmezliğine niçin olabilir.

IgA Nefropatisi: Nefritin en sık görülen türlerinden biridir. Bu hastalık; IgA isminde olan antikorların böbrekte birikmesine ve iltihaplanma oluşturmasına bağlı olarak gelişir. IgA normalde, bağışıklık sisteminin zararı dokunan mikroorganizmalara karşı savaşmak için ürettiği bir proteindir. Sadece IgA nefropatisi olan hastalarda bu proteinlerde bir mesele vardır ve görevlerini yapmazlar. Kan yöntemiyle böbreğe ulaşan IgA’lar burada çökelir.

İnterstisyel Nefrit: Bu türde iltihaplanma; böbrekte interstisyum isminde olan sıvı dolu bir bölgede görülür. İnterstisyel nefrit, bir enfeksiyona ya da ilaca bağlı olarak ortaya çıkabilir ve oldukça süratli gelişim gösterir. Böbrekte iltihaplanmaya sebep olan durum ortadan kaldırıldıktan sonrasında iltihaplanma düzelir. Sadece bazı hastalarda iltihaplanma böbrek üstünde ciddi hasarlar oluşturmuş olabilir. Bu hastalarda böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen durumlar görülebilir.

Nefrit (Böbrek İltihabı) Emareleri Nedir?

Böbrek iltihabı emareleri, hastadaki nefrit türüne nazaran değişim izah edebilir. Hastalığın erken dönemlerinde hastada böbrek iltihabı emaresi görülmeyebilir. Hastalık ilerledikçe emareler de şiddetlenerek ortaya çıkar. Böbrek iltihabında görülen semptomlar:

Yüksek ateş

Nefes darlığı

Titreme

İdrar yaparken ağrı

Bacak, el, yüz ve göz bölgesinde şişme

İştahsızlık

Yüksek gerilim

Böbrek çevresinde kasılmalar

Böbrek çevresinde ağrı

İdrar yaparken yanma

Kronik nefrit belirtilerinin en başlangıcında ise idrar yaparken ciddi sorunların yaşanmasıdır. Kanlı ve ağrılı idrar görülmektedir. Bununla beraber devamlı devam eden bel ağrıları oluşur.

Kanlı idrar

Devamlı bel ağrısı

İdrar yaparken ağrı

İdrarda irin hücrelerinin bulunması

Üre oranında yükselme

İştahsızlık

Kansızlık

Nefrit (Böbrek İltihabı) Sebepleri Nedir?

Nefritin birçok sebebi olabilir. Bazı zamanlarda ileri araştırma ve tetkikler yapıldıktan sonrasında bile kimi zaman nefritin kati sebebi bulunamayabilir. Her akut nefrit türünün kendi sebepleri vardır.

İnterstisyel Nefrit Sebepleri : İnterstisyel nefrit çoğu zaman bir ilaca yada antibiyotiğe karşı oluşan alerjik bir reaksiyondan oluşur. Alerjik tepki, vücudun bağışıklık sisteminin ilaçlar şeklinde yabancı bir maddeye karşı verdiği tepkidir.

Kanda, potasyum elektrolitinin normalden daha düşük olması, interstisyel nefritin başka bir nedenidir. Potasyum, kalp atışı ve metabolizmanın düzenlenmesi şeklinde vücuttaki birçok vakada gereklidir.

Steroid olmayan yangı gidericiler ve antibiyotikler şeklinde bazı ilaçları uzun süre kullanmak interstisyel nefrite niçin olabilir.

Pyelonefrit Sebepleri : Pyelonefrit vakalarının bir çok E.coli bakterisinin vücutta hastalık yapmasından sonrasında oluşur. Bu tür bakteri normalde kalınca bağırsaklarda bulunur ve dışkı ile atılır. Bu bakterinin idrar yollarında hastalık yapması ve böbreklerde hasara niçin olur ve pyelonefrit oluşur.

Bakteriyel enfeksiyon piyelonefrite en oldukca yol açan etken olmasına karşın başka nedenler de vardır:

Sistoskop isminde olan aletle idrar yollarınızın muayene edilmesi

Mesane (idrar torbası), üreter (idrar yolu) ve böbrek ameliyatı

Böbreklerde ve idrar yollarında taş oluşumu şeklinde sebepler de pyelonefrite niçin olabilir.

Glomerülonefrit Sebepleri : Glomerülonefrit hastalığının ana sebebi bir çok vakit net olarak bilinmemektedir. Aşağıdaki bazı nedenler glomerülonefritlerde niçin olabilir:

Sistemik lupus eritematozus şeklinde uzun soluklu iltihabi hastalıklar glomerülonefrit yapabilir.

Bağışıklık sistemini düşüren hastalıklar yada bağışıklık sistemini düşüren ilaçlar.

Vaskülit şeklinde damar hastalıkları glomerülonefrite niçin olabilir.

Kan yöntemiyle böbreklere ilerleyen bir enfeksiyon yada böbreklerde oluşan iltihap glomerülonefritlere niçin olabilir.

Nefrit Tedavisi

Glomerülonefrit ve interstisyel nefrit tedavisinde ilk izlenecek yol genel olarak hastalığa yol açan şeyleri belirleyip onu tedavi etmektir. Mesela, aldığınız bir ilaç nefrit yapmış olup böbrek hasarına yol açıyorsa doktorunuz o ilacı başka bir natif ilaçla değiştirecektir.

Eğer nefrite yol açan şey bir enfeksiyondan kaynaklandığında, tedavide ilk adım enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Bakteriler enfeksiyona niçin olduysa antibiyotik verilebilir. Enfeksiyonunuz oldukca ciddiyse, hastanede yatarak  damar yolundan direkt antibiyotik almanız gerekebilir .