Kaonjestij Kalp Hastalığı

Sol kalp yetmezliği

Hastada nefes darlığı ve kuru öksürük vardır. Geceleri daha zor nefes alır. Çarpıntı, baygınlık ve terleme görülebilir. Buna kalp astımı adı verilir. Sebebi; aort yada mitral kapaklarının hastalanması yada koroner rahatsızlığıdır.

Sağ kalp yetmezliği

Hastanın ayak ve ayak bilekleri şişer. Buralara, parmakla bastırılınca bir süre çukur kalır. El, ayak ve yüzde morarmalar; hazımsızlık ve iştahsızlık görülür. Sebebi, mitral kapağı hastalığı, müzmin bronşit yada doğuştan olan kalp hastalığıdır.

Kaonjestij kalp hastalığı

Sağ ve sol kalp yetersizliği bir arada olduğu vakit görülür. Sebebi aort yada mitral kapaklarının hastalanması, müzmin bronşit yada akciğer hastalıkları, romatizma ve tiroid hastalıklarıdır. Aşağıdaki tavsiyelere uymak gerekir: Sigara içmeyin. Yiyeceklere fazla tuz koymayın. Uykularınızı dikkatsizlik etmeyin. İstirahat edin fakat sürekli olarak yatmayın. Sinirlenmeyin, üzülmeyin, her şeyi kendinize dert etmeyin.

Astım

Hasta, kriz geldiği vakit nefes almakta güçlük çektiğini zanneder, gerçekte nefes vermekte güçlük vardır. Bunun sebebi de, akciğerlerdeki minik hava borularının daralmasıdır. Buralardan geçen hava, ıslığa benzeyen bir ses çıkarır, ki buna hırıltı denir.  Astım, bir kaç grup nedenden doğar. Bunların başlangıcında da bünye gelir. Şu demek oluyor ki, bazı kimselerde baş ağrısı ne kadar doğal olarak bir şeyse, diğerlerinde de astım o denli doğaldır. Bazı kimseler, toz, kıl, yumurta, süt, aspirin, çiçek tozu ve benzeri şeylere karşı hassastırlar. Bu duyarlılık, astım krizleri şeklinde kendini gösterir. Tedavi için, hastayı etkileyecek bu unsurların ortadan kaldırılması yapılacak ilk iştir. Aşırı coşku yada korku da astım krizine yol açabilir. Bu benzer biçimde durumlarda hastayı sakinleştirmek yapılacak ilk iştir. Bazı kimselerde de, Had Bronşit sonucu astım krizi görülebilir. kalp yetmezliği de astım krizine niçin olabilir.

 

Şeker hastalığı

Vücudun şeker yakmasında ortaya çıkan bozukluğun niçin olduğu bir hastalıktır. Tıp dilinde diabet denir. Pankreas, kandaki şeker miktarını denetim eden ve adına insülin denilen bir madde salgılar. Pankreas bu görevini yerine getirmezse, kandaki fazla şeker, karaciğere depo edilir. Aç karnına alınan 100 gram kanda 80 miligram şeker vardır. Bu miktar yemekten 1-2 saat sonrasında 140 miligrama kadar yükselir. Kandaki şeker miktarı hastalığın durumuna gore aşağıdaki benzer biçimde tespit edilir. Şeker durumu Açken Yemekten 1-2 saat sonrasında Düzgüsel kimselerde 80 mg. 140 mg. Orta derecede 130 mg. 190 mg. Ağır derecede 160 mg. 215 mg. 2 çeşit şeker hastalığı vardır. –

Şekersiz Diabet

Hipofiz bezinin arka tarafınca salgılanan antidiüretik hormonun yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu çeşit şeker hastalığına, tıp dilinde diabetes insipidus denir.

Şekerli Diabet

Pankreasın salgıladığı insülin yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu çeşit şeker hastalığına, tıp dilinde diabetes mellitus denir. Şeker hastalığını doğuran nedenler dengesiz beslenme, şişmanlık yada sinir bozukluğudur. Bazı kimselerde de irsiyet mühim bir rol oynar. Hastalığın başlangıcında fazlaca yiyecek ve su içmek ihtiyacı vardır. İdrar miktarı da artar. Hanımefendilerin idrar yapma yerlerinde kaşıntı vardır. Ek olarak sürekli  bitkinlik hali görülür. İleri safhada sürekli baş ağrısı, el ve ayak titremeleri, iştahsızlık, aseton kokusuna benzer nefes kokusu, ter kokusu, adele krampları, bellek zayıflığı, kısmi yada tam nüzul, iyileşmeyen yaralar ve uykuda sayıklama görülür. Şeker hastalığı tedavi edilmezse netice damar sertliği, kalp yetmezliği, göğüs anjini, görme zayıflığı, katarakt, karaciğer hastalıkları, siroz olabilir. İki çeşit şeker koması vardır.

Diabetik Koma

Daha ziyade şeker hastalarında görülür. Sebebi, insülin verme zamanını geçirmek, gerektiğinden azca oranda insülin vermek, bağırsak iltihabı, bademcik iltihabı, grip yada iyileşmeyen yaralardır.