Hararet

Sıcak basması ya da cemiyet arasındaki yaygın adıyla ateş basması şeklinde anlatılan durum, belirli aralıklarla ansızın yaşanmış olan, kimi süre 2 dakika içinde kendiliğinden kaybolan kimi süre da daha uzun devam eden, en yaygın olarak yüzde meydana gelen kızarma benzeri bir durumdur.

İnsanlarda hararet, vücuttaki ısının hızla yükselmesi, vücuda ansızın sıcak basması, vücuttaki sıvıların terleme kanalıyla dışarı atılması ve kaybı ile vücudun fazlaca susuz kalmasından dolayı olur. Vücudumuzdaki hormonların dengesizliğinde vücut hararet yapar ve aşırı olmadığı müddetçe zarar vermez. Eğer hızla yükselen bir vücut sıcaklığınız var ise doktorunuza danışmalı ve önlemlerine bakmalısınız.

Vücutta hararet niçin olur?

Genel anlamda menopoz dönemine giren ve bu zamanda devam eden hanımefendilerin vücutlarındaki hormonsal dengenin bozulmasından dolayı fazlaca olur ve normali zararsızdır fakat yükseliyorsa ve sizi rahatsız eder durumdaysa bir jinekolog tarafınca muayene edilmeniz gerekir.

İnsan yaşamındaki bazı şeylerde hararet yapıyor olabilir. Sigara kullanımı, alkol tüketimiveya stres şeklinde vücuda direk yada dolaylı yönden zarar veren maddeleri kullanımdan kaçarsanız muhtemelen bu sıkıntınız ortadan kalkabilir.

Yalnız vücudunuzda sürekli hararet hissediyorsanız genel olarak yaşam şartlarını denetim etmeniz gerekir.

Sözgelişi fazla şekerli gıdalar yada yağlı gıdalar hormon dengenizi bozuyor olabilir.

Bundan dolayı bu şekilde gıdalar vücutta yakılarak ısı açığa çıkarır ve hararete sebep olabilir.

Bunun için ilkin yaşam şartlarınızı yine düzene koymaya sıhhatli beslenmeden başlamanız gerekir.

Vücuttaki hararet iyi mi geçer?

 

Sırasıyla ufak ve sık yiyecek yemeğe dikkat edin ufak öğünler büyük öğünlere nazaran daha azca ısı verip hararete sebep olmazlar.

En mühim şeylerin başlangıcında zararı dokunan maddelerin kullanımını yasaklamanız ve uzak durmanız gerekiyor. Sigara tüketiminden uzak durun. Kahveyi azca tüketin.

Alkol kesinlikle kullanmayın. Bu tarz şeyleri yaptığınızda eğer bu maddeler yardımıyla dengesizleşen bir hormon var ise kısa sürede dengelenir ve hararet problemi kalmaz.

Bunların haricinde da önlemler alınabilir. Genel anlamda vücut aşırı ısındığında serin bir yere geçmemiz ve ince giyinmemiz tavsiye edilir.

Yatak odasını fazlaca sıcak yapmayın. Bu sayede rahat bir uyku çeker ve vücudunuz düzgüsel ısısını kendi ayarlar.