Epistaksis

Burun kanaması fazlaca sık olarak karşımıza çıkan, kulak burun boğaz kısmına meydana getirilen acil başvuruların başlangıcında gelen bir şikayettir. Toplumun %10’u yaşamı süresince minimum 1 kez burun kanamasıyla karşılaşmaktadır.

Burun kanamasının birçok sebebi bulunmakta olup bu nedenler çocukluk ve yetişkinlik dönemlerine gore değişim göstermektedir. Çocuklarda en sık sebepler sık burun karıştırma sebebiyle travma ile beraber yazın ve kışın burun içi örtüsünün kurumasına bağlı aniden olan burun kanamaları olarak karşımıza çıkmaktayken erişkin ve ileri yaş grubunda gerilim hastalığı ve kan sulandırıcı kullanmaya bağlı burun kanamaları daha sık görülmektedir.

Burun kanaması sebeplerini detaylı bir şekilde paylaşmak gerekirse;

Çocuklarda bilhassa buruna sokulan yabancı cisimler

Kaşıntıya neden olan alerji, enfeksiyon yada kuruluk durumlarında burnun karıştırılması.

Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip, sinüzit benzer biçimde enfeksiyonlar

Güçlü burun sümkürmesi sonucu yaşlı yada genç hastalarda burun damarlarının çatlaması

Buruna sıkılan kortizonlu ilaçlar, kokain kullanımı, buruna darbe alınması, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları

Burundaki kıkırdak ve kemik eğriliklerinden dolayı dar alandan havanın süratli akarak burnu kurutması ve kabuklandırması sonucu.

Burun, burun boşlukları ve genzin iyi ve fenä huylu tümörleri de yoğun burun kanamalarına niçin olmaktadır.

Burun dışı sebepler ise;

Yüksek gerilim

Pıhtılaşma sorunları, hemofili, von willebrand benzer biçimde pıhtılaşma bozuklukları

K vitamini eksikliği

Aspirin ve benzeri ilaç kullanımı

Karaciğer hastalıkları ve alkol alımı

Burun kanamalarının büyük çoğunluğu burun kıkırdağını örten örtünün (mukoza) üstündeki damarların zedelenmesi ile oluşur. Bu damarlar burnun önünde ve arkasında iki tane damar yumağı yapmaktadır. Burun kanamaları çocuklarda daha fazlaca ön damar yumağında olmaktayken, ileri yaşlarda arka damar yumağından olan kanama sıklığı artmaktadır. Ön taraftan olan burun kanamaları bir çok vakit elimizle burun kanatlarından burnu sıkıştırarak ve başımızı öne eğerek 10 dakika baskılı şekilde beklemekle dururken, arkadan olan kanamalarda kanamayı durdurmak için burun tamponu koymak gerekebilmektedir. Burun kanamasının tedavisi kulak burun boğaz uzmanı tarafınca yapılacak kanamayı durdurma ve sonrasında aslolan nedenin ortadan kaldırılması işlemi olarak düşünülebilir.

Burun kanamasına acil olarak yapılacak işlemler sırasıyla;

Burun kanatlarından sıkılarak 10 dakika baskılı tampon uygulanması.

Gümüş nitrat yada koter ile kanamanın durdurulması.

Durmayan kanamalarda buruna ön ve/yada arka tampon konulması.

Tamponla durmayan kanamalarda anestezi altında ameliyathane şartlarında kanamaya müdahale.

Burun kanaması durdurulduktan sonrasında kanamaya niçin olabilecek kıkırdak eğriliği, sinüzit, konka şişliği, tümör benzer biçimde hastalıklar elektif şartlarda ameliyat edilmelidir.

İleri yaşlarda yüksek gerilim ve kan sulandırıcılara bağlı olan kanamalarda iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı tarafınca değerlendirilme de önerilmektedir. Çocuklarda herhangi bir sebebe bağlanamayan ve fazlaca sık tekrarlayan burun kanamalarında çocuk hematoloji uzmanının da değerlendirmesi önerilmektedir.