ÇIKIK NEDİR?

Çıkık, eklemlerin yaralanmasıdır (iki yada daha çok kemiğin bir araya gelmiş olduğu yer). Çıkıklar çoğu zaman bir eklem beklenmeyen yada dengesiz bir tesir yaşarsa ortaya çıkar. Bu ağrılı yaralanma, ekleminizi geçici olarak deformasyona uğramış eder ve hareketsizleştirir. Çıkık omuzlarda ve parmaklarda en yaygın olanıdır. Öteki bölgeler dirsek, diz ve kalçadır. Bir eklem yerinden çıktıktan sonrasında, gelecekte yeniden yerinden çıkması daha ihtimaller içindedir.

ÇIKIK BELİRTİLERİ

Bir çok çıkık durumunda kemiğin yer değiştirdiğini görmüş olacaksınız. Alan şişebilir yada çürük görünebilir. Alanın kırmızı yada renksiz bulunduğunu fark edebilirsiniz. Hem de acayip bir şekle haiz olabilir yada çıkıktan dolayı deformasyona uğramış olabilir.

Çıkık eklemlerle ilişkili öteki semptomlardan bazıları şunlardır:

– Hareket kaybı

– Hareket esnasında ağrı

– Alanın etrafındaki uyuşukluk

– Karıncalanma hissi

ÇIKIK DURUMUNDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

  • Eklem aynen bulunmuş olduğu şekilde tespit edilir,
  • Çıkık yerine oturtulmaya çalışılmaz,
  • Hasta / yaralıya ağızdan hiçbir şey verilmez,
  • Bölgede nabız, deri rengi ve ısısı denetim edilir,
  • Tıbbi yardım istenir.

ÇIKIK NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?

Çıkık bir eklem acil bir durumdur ve tıbbi yardım isteyin. Tedavi, hangi eklemin yerinden çıktığına ve yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Çıkık, muntazam bir halde tekrardan konumlandırıldığında, çoğu zaman birkaç hafta içinde yeniden işlev görecek ve yeniden hareket edecek hale gelir. Spor esnasında koruyucu giysiler giymek, çıkıkları önlemeye destek olabilir.