Dil büyümesi

Diliniz, ağzınızda konuşmanıza ve sindiriminize destek olan yaşam için lüzumlu ve mühim bir kastır. Sadece dilinizin sağlığını yeterince düşünüyor musunuz? Kimi zaman diliniz şişebilir ve ağzınızda rahatsız edici derecede büyük hissedebilirsiniz. Şişmiş bir dil düşüncesi kaygı verici olsa da, bir diş hekimi yada tabip, semptomlarınızı gidermenize destek olabilir. Dil şişmesinin iyi mi hafifleyeceğini ve ne süre acil tıbbi yardım almak icap ettiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Dil Şişmesinin Niçin Olur?

Dil şişmesi için kullanılan tıbbi terim glossittir. Bu, dilin kızarmış olduğu, iltihaplandığı ve dilin yüzeyinin pürüzsüz görünmüş olduğu bir rahatsızlıktır.

Peki, dil şişmesinin sebebi nedir?

Rahatsız edici dişlerden, piercinglerden, ağza tam oturmayan protezlerden meydana gelen yaralanmalar

Bakteri, maya yada virüslerden (uçuk dâhil) meydana gelen enfeksiyon

Besin yada ilaçlardan meydana gelen alerjik reaksiyonlar

Sjogren Sendromundan meydana gelen ağız kuruluğu

Alkol, tütün yada sıcak yiyecekler benzer biçimde tahriş edici ürünlerden

Vitamin eksikliklerinden yada hormonal faktörlerden

Alerjik Reaksiyonlar Dilinizi Şiş Hissetmenize Iyi mi Niçin Olur?

Değişik alerjik tepki türleri dilinizi şiş hissetmenize niçin olabilir. Anjioödem bu şekilde bir alerji türüdür. MedlinePlus by the National Institutes of Health (Ulusal Sıhhat Enstitüleri’nden MedlinePlus), anjiyoödemin, cildin altında meydana gelen tam vücut şişmesini tanımlamak için kullanılan bir terim bulunduğunu belirtmektedir. Bu durum göz kapaklarınız, yüzünüz ve dudaklarınızla beraber dilinizin şişmesine niçin olur. Boğazınızda yada ellerinizde ve bacaklarınızda da bir miktar şişlik yaşayabilirsiniz. Dilinizdeki şişlik, dilinizin kaşıntılı yada ağrılı hissetmesine niçin olabilir.

Anjiyoödem; böcek ısırıkları, bazı antibiyotik türleri, polenler ve çilek, kiraz, kabuklu deniz ürünleri, fındık, süt ve yumurta benzer biçimde bazı yiyeceklerden kaynaklanabilir.

Besin alerjileri tam vücut reaksiyonuna (anjioödemde görüldüğü benzer biçimde) niçin olabilir yada ağız alerjisini tetikleyebilir. Ananas, elma ve kavun, ağız alerjisini tetikleme olasılığı en yüksek yiyeceklerdir.

Dil Şişmesinin Tedavisi

StatPearls’de yer edinen bir bilgiye bakılırsa, dil şişmesi yaşıyorsanız çoğunlukla herhangi bir tedaviye ihtiyacınız yoktur. Bununla beraber eğer dil şişliğiniz kendi kendine iyileşmiyorsa, doktorunuz semptomlarınız hakkında danışılacak en uygun kişidir.

Doktorunuz, şişliğin inmesini sağlamak için size aşağıdaki tedavi şekillerinden herhangi birini önerebilir:

Dişleri günde iki kez fırçalamayı, dişlerin arasını arayüz fırçası yada diş ipi ile temizlemeyi de içeren iyi bir ağız bakım alışkanlığı

Bilhassa herhangi bir vitamin eksikliğiniz yada hormonal sorununuz var ise, beslenme sorunlarını tedavi etmek için beslenme biçimini değişiklik yapma

Antibiyotik

Bilhassa orta ila şiddetli anjioödem durumunda antihistaminikler yada antienflamatuar ilaçlar

Sadece şişlik devam ederse yada artarsa ​​derhal doktorunuza danışmanız gerekir. Keza aynı şekilde, nefes alma problemi yaşamaya başlarsanız, acil tıbbi yardım almanız fazlaca önemlidir.

Dil Şişmesi Iyi mi Önlenir?

Dilinizin şişmesine alerjik bir tepki niçin oluyorsa, bu spesifik alerjenden kaçınarak rahatsızlığın yine oluşmasını önleyebilirsiniz. Kimi zaman, elbet, şişmeye neyin niçin olabileceğini bilmiyor olabilirsiniz. Bu benzer biçimde durumlarda, yediğiniz yiyeceklerin yada ağzınızın içinde ve çevresinde kullandığınız ürünlerin günlüğünü tutun. Eğer şişlik yaşarsanız, o gün neler tükettiğinizi kaydedin. Doktorunuzun yardımıyla, şişmeye neyin niçin olabileceğini ve hangi yiyecek yada alerjenden kaçınmanız icap ettiğini öğrenebilirsiniz.

Dilinizin ansızın şişmeye başlamış olması kaygı verici olabilir, sadece endişelenmeyin; semptomlarınız büyük olasılıkla kendi kendine düzelecektir. Eğer düzelmezse, doktorunuz onu iyi mi tedavi edeceğini bilir ve böylece diliniz kısa sürede yine düzgüsel haline döner!