Kemik yumuşaması

Osteomalazi kemiklerin zayıflamasıdır. Kemik oluşumu yada kemik oluşum sürecindeki problemler osteomalaziye niçin olur.

Bu durum osteoporoz ile aynı değildir. Osteoporoz, halihazırda oluşmuş ve tekrardan yapılanmış olan canlı kemiğin zayıflamasıdır.

Osteomalazi sebepleri nedir?

D vitamini eksikliği, osteomalazinin en sık nedenidir. D vitamini, midenizdeki kalsiyumu emmenize destek olan mühim bir besindir.

D Vitamini ek olarak kalsiyum ve fosfat seviyelerinin korunmasına destek sağlar, böylece kemikleriniz uygun şekilde formüle eder. Deride ultraviyole ışınlarına (UV) maruz bırakılmaması güneş ışığında yapılır . Süt ürünleri ve balık şeklinde yiyeceklerden de emilebilir.

Vücudunuz, düşük D vitamini seviyeleriniz var ise, kemiklerinizin kuvvetli kalması ihtiyaç duyulan kalsiyumu işleyemez. Bu, rejim ile ilgili bir mesele, güneşe maruz kalma eksikliği yada bağırsaklarınızla ilgili bir sorundan kaynaklanabilir.

Ek olarak, midenizin yada ince bağırsaklarınızın parçalarını çıkarmak için ameliyat olduysanız, D vitamini emme yada yiyecekleri parçalama probleminiz de olabilir.

Bazı koşullar D vitamini emilimini engelleyebilir:

Çölyak hastalığı bağırsaklarınızın iç kısmına zarar verebilir ve D vitamini şeklinde mühim besinlerin emilimini önleyebilir.

Bazı kanser türleri D vitamini işlemesine müdahale edebilir.

Böbrek ve karaciğer bozuklukları, D vitamini metabolizmasını etkileyebilir.

Fosfat içermeyen bir rejim, osteomalaziye yol açabilecek fosfat tükenmesine niçin olabilir. Fiziği tedavi etmek için ilaçlar – fenitoin ve fenobarbital şeklinde – ek olarak osteomalaziye niçin olabilir.

 

Osteomalazi semptomları nedir?

Birkaç osteomalazi emaresi var. En yaygın olanı kolayca kırılan kemiklerdir. Bir diğeri kas güçsüzlüğüdür. Bu, kası kemiğe tutturduğu bölgelerdeki problemlerden oluşur. Osteomalasili bir şahıs yürürken zor zamanlar geçirebilir yada bir adım atma yürüyüşü yapabilir.

Kemik ağrısı, bilhassa kalçalarınızda da sık görülen bir semptomdur. Donuk, ağrılı bir ağrı kalçalarınızdan aşağıdaki bölgelere yayılabilir:

alt sırt

pelvis

bacaklar

pirzola

Ek olarak kanınızda oldukça düşük oranda kalsiyum var ise, şunları yapabilirsiniz:

düzensiz kalp ritimleri

ağzın çevresinde uyuşukluk

kollarınızda ve bacaklarınızdaki uyuşukluk

ellerinizde ve ayaklarınızdaki spazmlar

Osteomalazi iyi mi teşhis edilir?

Teşhise ulaşmak için doktorunuz bir kan testi yapmış olacaktır. Aşağıdakilerden herhangi birini gösterirse, osteomalazi yada başka bir kemik bozukluğunuz olabilir:

D vitamini düşük seviyede

düşük kalsiyum seviyeleri

düşük fosfor seviyeleri

Doktorunuz ek olarak sizi alkalin fosfataz izoenzimleri için kontrol edebilir. Yüksek seviyeler osteomalaziyi gösterir. Ve başka bir kan testi paratiroid hormon seviyenizi denetim edebilir. Bu hormonun yüksek seviyeleri, yetersiz D vitamini ve öteki ilgili sorunları gösterir.

X ışınları ve öteki görüntüleme testleri kemiklerinizdeki minik çatlakları izah edebilir. Bu çatlaklara Loos’un dönüşüm bölgeleri denir. Kırıklıklar bu bölgelerde minik yaralanmalarla bile başlayabilir.

Doktorunuzun osteomalaziyi teşhis etmek için kemik biyopsisi yapması gerekebilir. Minik bir örnek almak için cildinize ve kasınıza ve kemiğinize bir iğne sokarlar. Örneği slayta koyacaklar ve mikroskopta inceleyecekler.

Çoğu zaman, bir röntgen ve kan testleri teşhis koymak için yeterlidir ve kemik biyopsisi lüzumlu değildir.