Sıraca

Deride ve çoğu zaman de uzunluğunda görülen, lenf boğumlarının şişkinliğiyle kendini gösteren bir tüberküloz türü, kısaca bir tür deri veremidir. Boyun bölgesinde ve yüzde acısız şişliklerle ortaya çıkar. Bir süre sonrasında patlayan bu şişliklerden irin akar. Çoğunlukla iki ila on yaş arası evlatları etkileyen sıraca hastalığı nedir? Sıraca hastalığının sebepleri, emareleri ve tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde…

SIRACA HASTALIĞININ NEDENLERİ

Scrofula en sık Mycobacterium tuberculosis bakterisinden doğar. Scrofulaya yol açan birçok başka mikobakteri bakterisi vardır. Skrofula çoğu zaman mikobakteriyel bakterilerle kontamine olan hava solunumu ile oluşur. Bakteriler sonrasında akciğerlerden boyundaki lenf düğümlerine gider.

SIRACA (SKROFULA) BELİRTİLERİ

Skrofula en sık boyun tarafında şişlik ve lezyonlara niçin olur. Bu çoğu zaman minik, yuvarlak bir nodül şeklinde hissedebilen şişmiş lenf düğümleridir. Lezyon daha büyük hale gelmeye başlayabilir ve hatta birkaç hafta sonrasında irin yada öteki sıvılar boşalır.

Bu emarelere ek olarak;

– Ateş

– Hastalık ya da genel bir hastalık hissi

– Gece terlemeleri

– Açıklanamayan kilo kaybı görülebilir.

SIRACA TEDAVİSİ

Skrofula ciddi bir enfeksiyondur ve birkaç ay süresince tedavi gerektirebilir. Altı ay yada daha uzun süre antibiyotik reçete edilir. Tedavi esnasında, lenf düğümlerinin büyümesi yada yeni iltihaplı lenf düğümlerinin ortaya çıkması olağandışı bir durum değildir. Bu, “paradoksal bir yükseltme tepkisi” olarak bilinir. Bu olsa bile tedaviye bağlı kalmak önemlidir. Kimi zaman doktorlar ek olarak scrofula lezyonlarındaki inflamasyonu (irin) azaltmaya destek olabilecek oral steroidleri de reçete edebilirler.

Vücudun dayanıklılığını arttıran ilâçlar, iyi bir beslenme ve açık havada dinlenme başlıca tedavi yollarıdır. Bunun yanı sıra hastalıktan dolayı oluşturulan yaraların bakımına da ehemmiyet vermek gerekir. Pansuman esnasında temizlik büyük seviyede dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalardır.