Kulak Akıntısı

Kulak akıntısının birçok değişik sebebi vardır. Kulakta en sık akıntı olarak anlatılan oluşum kulak kanalını sıhhatli tutan, “serumen” adında olan, koyu sarı renkte ve yağlı özellikte olan organik deri salgısıdır. Öteki akıntı türleri içinde kan, berrak sıvı ve irin vardır. Bunlar orta kulak yada dış kulak kanalı iltihaplarının emareleri olabilir.

Akıntı türleri ve sebepleri

Serumen

Serumen kulağın organik akıntısıdır ve koyu sarı, turuncu, açık kahverengi olabilir. Su teması ile akışkan hale ulaştığında kulak kanalından dışarı, kulak kepçesi içine kendiliğinden akabilir ve bu durumda rengi açık sarı olabilir. Serumen kulak kanalımı temiz ve sıhhatli tutmak, enfeksiyondan korumak için kanal girişinde derinin ürettiği organik bir salgıdır.

Serumen temizlenmeye çalışılırken derine itilmesi, kulak kanalı derisinin kuru olup dökülmesi, tozlu ortamda emek verme şeklinde nedenlerle kulak kanalında “buşon” adında olan tıkaçlar oluşabilir.

Berrak su şeklinde akıntı

Kulaktan berrak sıvı akması, banyodan yada yüzmeden sonrasında olabilir. 24 saatten uzun sürerse doktora başvurulmalıdır.

Berrak sıvı akıntısı düşme, çarpma, trafik kazası şeklinde nedenlerle kafaya darbe gelmesini takiben olduysa acil tıbbi yardım alınmalıdır. Bu durumlarda beyin zarının hasar görmesine bağlı olarak beyin-omurilik sıvısı (BOS) kulaktan akıyor olabilir ve menenjit gelişme riski vardır.

Kanlı akıntı

Kulak kanalındaki ufak bir çizik yada yaralanma kulaktan azca oranda kanlı akıntıya niçin olabilir.

Kulak zarının travma yada irin sebebiyle yırtılması kanlı yada irinle karışık kanlı bir akıntıya niçin olabilir.

Kulakta kanama yada kanlı akıntı düşme, çarpma, trafik kazası şeklinde nedenlerle kafaya darbe gelmesini takiben olduysa acil tıbbi yardım alınmalıdır.

İltihaplı kulak akıntısı

Kulaktan gelen iltihapli bir akıntı kulak kanalı iltihabı yada orta kulak iltihabının emaresi olabilir.

Orta kulak iltihaplarının (otitis media) bir kısmında kulak zarında delinme yada yırtılma sonucunda kulak kanalından dışarıya akıntı olur. Bu durumda akıntıya birlikte rol alan başka yakınmalar da vardır:

akıntı başlamadan ilkin kulak ağrısı (akıntı olunca hafifler yada kaybolur)

ateş (akıntı olunca hafifler)

halsizlik

kimi zaman bulantı

Tanı

Akıntının nedenini ortaya çıkartmak için doktorunuz ilk olarak kulak kepçesini, kulak kanalını ve kulak zarını muayene edecektir.

Bundan sonrasında doktorunuz bazı araştırmaların yapılmasını isteyebilir:

Akıntıdan alınan örnekte

mikroskop ile araştırma

bakteri kültürü

mantar kültürü

İşitme testi (odyometri)

Orta kulak basıncı testi (timpanometri)

Kulak kemiğinin bilgisayarlı tomografisi

Tedavi

Serumen kulağın kendiliğinden temizlediği organik bir akıntıdır. Kulak kepçesi içine çıkan kısmı pamukla temizlenebilir.

Dış kulak kanalının bakteri nedenli iltihapları antibiyotikli kulak damlaları, kortizon içeren kulak damlaları, kimi zaman ağızdan alınan antibiyotikler ve ağrı kesiciler ile tedavi edilir.

Dış kulak kanalının mantar nedenli iltihapları (otomikoz) mantarlara etkili kulak damlaları ve kremler, şiddetli enfeksiyonlarda ağızdan alınan mantar ilaçları ile tedavi edilir.

Kulak zarında akut orta kulak iltihabı sonucunda delinme ve akıntı olduysa, iltihabın tedavisini takiben kulak zarı çoğunlukla kendiliğinden iyileşir. Kulak zarındaki deliğin kapandığından güvenli olmak için tedavi sonunda kontrola gitmeniz gerekir.

Akıntı 3 aydan uzun süreliyse ve kulak zarındaki kalıcı bir delikten geliyorsa bu durum müzmin (kronik) orta kulak iltihabıolarak kabul edilir ve tedavisi çoğunlukla ameliyatladır.