Kızıl

En sık okul çağı  4-8 yaş arası çocuklarda görülen, toksin üreten beta streptokok bakteri toksininin boğaz nadiren de deri enfeksiyonu  sonrasında oluşturduğu döküntülü hastalıktır. Klinik semptom olarak çocuklarda yüksek ateş, bademciklerde iltihaplanma, koltuk altı, kasık ve ensede kıvrım yerlerinde daha yoğun olmak suretiyle yaygın döküntü görülür. Dilde çilek dili olarak tabir edilen görünüm tipiktir.

Kızılın tanı ve tedavisi iyi mi yapılır?

Tanı boğaz sürüntüsünde bakılan süratli antijen testi ile konur. Antijen testinin duyarlılığının azca olduğu vakalarda boğaz kültürü alınmalıdır. Hastalığın tedavisi antibiyotik olarak penisilin verilmesidir. Penisilin enjeksiyon ya da ağızdan kullanım ile şeklinde uygulanır. Kızamıkçık zamanında tedavi edilmezse, ileride romatizma ve böbrek hasarı benzer biçimde ciddi komplikasyonlar oluşur.
Öteki döküntülü hastalıklardan değişik olarak, kızıl viral bir enfeksiyon değildir.

Kızılın emareleri nedir?

Kızılda kuluçka süresi 2-5 gündür. Öteki döküntülü hastalıklarda etkenler virüsler iken, kızıl, A grubu beta hemolitik streptokok isminde bakterinin niçin olduğu alev ateş, döküntülü bir enfeksiyondur. Kızılın öteki döküntülü hastalıklardan bir öteki farkı ise, döküntülerin vücuda genel bir kızarıklık şeklinde hakim olmasıdır. Döküntüler parmakla basınca solar, parmağın çekilmesiyle 1-2 saniye içinde kzıarıklık yeniden eski halini alır. Çoğu zaman ağız çevresi de daha nefes renkte görünür.

Hastalığın ilk 1-2 gününde dil beyaz çilek görünümünde iken, sonrasında kırmızılaşır ve kırmızı çilek dili halini alır. Çoğu zaman kızarık bademciklerin üstü beyaz bir irin tabakası ile kaplanmıştır.