BAĞIRSAK KANAMASI

Bağırsak kanaması ağızdan ve makattan gelen kan ile ortaya çıkmaktadır. Sebebi ince ve kalınca bağırsaktaki rahatsızlıktan dolayı olmaktadır. Oluşan yırtıklardan dolayı bu durum meydana gelir.

BAĞIRSAK KANAMASININ NEDENLERİ

Bağırsak kanamasına niçin olabilecek rahatsızlıklar şunlardır;

– Hemoroit
– Anal fistül
– İltihabik durumlar (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı)
– Kolorektal polip
– Kolorektal kanser
– Divertiküler hastalık
– Yapısal damar bozuklukları

BAĞIRSAK KANAMASININ BELİRTİLERİ

Meydana gelen emareler kanamanın sertliği ve yerine bakılırsa farklılık izah edebilir. Rektum ya da kalınca bağırsağın alt bölümlerinden gelen kanama, dışkıyla karışık ya da ayrı bir halde taze kan şeklinde olur. Üst sindirim sisteminden gelen kanamalarda ise, siyah, kokulu, cıvık bir dışkıyla birlikte olur.

Bununla birlikte kahve telvesi biçiminde ya da taze kan şeklinde kusma da meydana gelebilir. Gizli saklı kanama olması durumunda, dışkıda renk değişikliği olmayabilir. Ani başlamış olan kanamalarda halsizlik, ishal, kramp seçimi karın ağrısı, nefeste güçlük çekme görülebilir. Hastanın şoka girmesi durumunda idrarda azalma, gerilim düşmesi, nabız hızlanması görülür. Hastaların renkleri solar, kuvvetsiz, halsiz ve uyku hali meydana gelir. Gizli saklı kanamalarda hastalarda anemi gelişir.

BAĞIRSAK KANAMASI TEDAVİSİ

Bağırsakta kanamanın varlığı tespit edilmesi halinde hasta derhal yatağa yatırılmalı ve tam istirahat halinde yiyecek yemeden bekletilmelidir. Karnın üstüne konulmuş olan buz kesesi ile doktor beklenerek, hekimin verdiği kan durdurucu ve kan pıhtılaşmasını kolaylaştıran ilaçlar ile tedavi sürdürülmekle beraber, kanamanın sebebi tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekmektedir. Genel anlamda yaşı ilerlemiş bireylerde görülme sıklığı daha yüksek olan bağırsak kanaması, erkeklerde daha çok görüldüğü tespit edilmektedir. Çocuklarda gerçekleşen makattan gelen kanamada ise pek fazla korkuya kapılmaya gerek bulunmamaktadır.