Saçkıran

Saçkıran hastalığının sebebi kati olarak bilinmemektedir. Fakat otoimmün nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkar. Netice olarak da bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine saldırır. Saçkıranda da bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durdurur ve saç dökülmesine neden olur.

Meydana getirilen araştırmalara nazaran saçkıranın genetik faktörlerle de ilişkili olduğu görülmektedir. Saçkıran olan bir ebeveynin çocuğunda bu rahatsızlığın görülme riski düzgüsel popülasyondan ortalama 3 ila 6 kat daha fazladır. Gene bazı hastalıklar saçkıran ile beraber görülebilmektedir ve bu da genetik faktörlerin tesirini desteklemektedir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır;

  • Egzama
  • Kronik iltihabi tiroid hastalığı
  • Addison hastalığı
  • Sedef hastalığı
  • Saman nezlesi
  • Atopik alerjik astım
  • Vitiligo
  • Lupus

Saçkıran(Alopesi areata) risk faktörleri nedir?

Yaş, hastaların çoğunda hastalık 40 yaşın altında adım atar.

Cinsiyet, erkekler bayanlara nazaran daha çok saçkırana yakalanma eğilimi gösterir.

Genetik yatkınlık

Down sendromu

Otoimmün hastalık

Saçkıran(Alopesi areata) emareleri nedir?

Saçkıran emareleri karakteristiktir ve saçlı deride bir ya da birden fazla muntazam, oval ve tüysüz bölgelerle kendini gösterir. Etkilenen bölgedeki cilt sağlıklıdır ve ciltte iltihabi durum söz mevzusu değildir.

Saç dökülmesi çoğu zaman kafa derisinde adım atar. Sadece kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkırandan etkilenebilir ve tırnak yapısında değişimler meydana gelebilir. Klinik görünüm değişkendir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Hastalığın gidişatı öngörülemez ve kimi zaman kronik olarak tekrarlayan yapıdadır.

Hastalık esnasında kendiliğinden iyileşme, stabilizasyon yada gidişatta kötüleşme meydana gelebilir. Kel bölgede saç yeniden çıktığında, çoğu zaman en önce pigmentsiz doğrusu beyazdır.

Saçkıran(Alopesi areata) tanısı iyi mi konur?

Saçkıran emareleri oldukça tipik olduğundan tanı çoğunlukla daha doktora gidilmeden hasta ve hasta yakınları tarafınca konulur. Fakat bazı durumlarda saçkıran, saç mantarı işe karışabilmektedir. Doğru bir tanı için cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Doktorunuz ilk olarak belirtilerinizi sorgular ve saç dökülme derecenize bakar. Mikroskop altında birkaç saç örneğini inceleyerek tanıyı doğrulamaya çalışır. Gerekliyse kati tanı için parça alınarak patolojide araştırma yapılır.

Saçkıran(Alopesi areata) tedavisi iyi mi yapılır?

Saçkıran tedavisi, cilt hastalıkları uzmanı tarafınca planlanır. Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak ve belirtilerin sertliğini azaltmaktır. Hafifçe derecede ve erken aşamadaki vakalardan bazılarında herhangi bir tedaviye gereksinim olmadan saçlar kendi kendine yeniden çıkar.

Daha ileri aşamalarda ya da ciddi belirtilerin varlığında tedavide steroid grubu ilaçlar kullanılır. Steroidler ilk olarak krem formunda uygulanmaktadır. Sonraki aşamalarda duruma bağlı olarak enjektörle kafa derisine uygulanabilir. Göz çevresi uygulamalar göz sağlığı açısından riskli olabileceğinden dikkat gerektirir. Alopesi areata, steroid grubu haricinde ilaçlarla ve immünoterapi isminde olan değişik bir yöntemle de tedavi edilebilmektedir.