Parkinson Hastalığı Nedir?

Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu  hastaların hareketi başlatması ve hareketi denetim etme mekanizması bozulur

Parkinson hastalığı yavaş yavaş geliştiğinden, başlangıçta bir çok vakit tek taraflı bir elde istirahatte ortaya çıkan tremor yada  yüz ifadesinde doğrusu mimiklerde yitik ile adım atar. Vakit içinde tremor doğrusu tireme öteki kolda yada bacaklarda da ortaya çıkar. Parkinson hastalığının kati tedavi olmasada hastalardaki semptomları azaltan ve yaşam standardını mühim seviyede artırabilecek çeşitli ilaçlar ve tedaviler kullanılmaktadır. Bazı hastalarda, bilhassa tremorun oldukça baskın olduğu bireylerde pil tedavisi uygulanabilmektedir. Bundan dolayı hastaların tertipli bir takip altında olmaları, ilaçlarının kişiye bakılırsa ve hastalığın gidişatına bakılırsa ayarlanması gerekmektedir. Bu aşamada hasta doktor ilişkisi oldukça mühim rol oynamaktadır.

Parkinson Hastalığının Emareleri Nedir?

Parkinson emareleri kişiden kişiye değişim gösterse de, aşağıdakiler dahil dört mühim motor emaresi vardır:

  • Ellerde, kollarda, bacaklarda yada çenede titreme
  • Kol, bacak yada gövdede kas katılığı, rijidite
  • Bradikinezi denilen hareketlerde yavaşlama ve bradimimi doğrusu yüz mimiklerinin kaybı
  • Postural instabilite (refleks kaybı) yada bozulmuş denge ve koordinasyon

Parkinson hastalığı olan hastalarda  aşağıdakiler şeklinde  başka semptomdan olabilir:

  • Şiddetli bitkinlik yada uyku bozuklukları
  • Kronik ağrı
  • Korku, kaygı ya da depresyon
  • Demans yada kafa karışıklığı
  • Kabızlık yada idrar sorunları

Parkinson Hastalığına Ne Sebep Olur?

Birçok değişik nörolojik hastalıkta olduğu şeklinde, Parkinson hastalığınında kati sebebi hemen hemen tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber, araştırmacıların bilmiş olduğu şey, gelişiminde çeşitli faktörlerin rol oynadığıdır.

Genetik

Parkinson hastalığı direkt genetik geçişli olmasa popülasyonun ufak bir kısmanda hastalığa yol açabilecek çeşitli genleri ortaya çıkarılmıştır. Bununla beraber, genel olarak, Parkinson hastalığı olan bir ebeveynin olması, hastalığın gelişme olasılığını bir miktar arttırır. Bazı ailesel geçişli formlarında parkinson emareleri oldukça erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Çevresel Tetikleyiciler

Risk ufak olsa da, belirli toksinlere yada çevresel faktörlere erken maruz kalmanın Parkinson hastalığının gelişme şansını artırabilmesi ihtimaller içindedir.

Parkinson Hastalığı Iyi mi Tedavi Edilir?

Parkinson hastalığının kati tedavisi olmasada hastalarda kullanılan ilaçlar, yaşam seçimi değişimleri ve fizik tedavi ile semptomlar denetim altına alınabilir.  Parkinson ilaçları, titremeyi yönetmeye, hareket kontrolünü iyileştirmeye ve hastaların düzgüsel yürümesine destek olan dopamini arttırır.

Vakit geçtikçe, bu ilaçların tesirleri azalabilir. Bu olduğunda, derin beyin stimülasyonu yada başka bir cerrahi seçenek, semptomları hafifletmenin en iyi yolu olabilir.