PARATİFO

Tüm dünyada bilhassa sosyo ekonomik ve hijyenik şartları uygun olmayan toplumlarda çoğunlukla görülen paratifo nedir? Paratifonun sebebi, emareleri ve tedavisi hakkında tüm detaylar haberimizde…

PARATİFO NEDİR?

Salmonella Typhi (tifo) dışındaki Salmonella grubu bakterilerin niçin olduğu, tifoya benzer özellikler gösteren bulaşıcı bir hastalıktır.

“Salmonella tifi murium” “Saimonella paratifi B” en sık rastlanan paratifo etkenleridir. “Salmonella tifi murium” ile gelişen paratifo vakalarına daha fazlaca çocuk kliniklerinde rastlanır. Paratifo da, tıpkı tifoda olduğu şeklinde, bakterilerle kirlenmiş gıda maddelerinin içilmesi ve/yada yenilmesi sonucu sindirim kanalı yöntemiyle bulaşmaktadır. Basilin yaşamış olduğu tek canlı insandır. Para mikroplar hastanın idrar, büyük abdest yada kanında bulunur. Paratifonun kuluçka süresi ortalama iki hafta olabilir.

PARATİFO NASIL BULAŞIR?

– Lağım sularının karıştığı içme suları ve bunlarla sulanan meyve ve sebzelerden.

– Hastalığın bulaşmasında karasineklerde rol oynar.

– Et, süt ve süt ürünleri şeklinde gıdalardan,

– Bakterilerin bulaştığı etlerden meydana getirilen sucuk, pastırma, sosis şeklinde gıdalardan bulaşabilir.

PARATİFO TEDAVİSİ

Antibiyotik tedavisi mevcuttur ve bilhassa ağır vakalarda gereklidir. Antibiyotik verilen hastalar çoğu zaman 2 ila 3 gün içinde daha iyi hissetmeye adım atar ve nadiren ölümler meydana gelir. Mevcut antibiyotiklere karşı direnç artmaktadır, bu yüzden enfeksiyondan korunmak için kendinize itina göstermeniz önemlidir.