HIV

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) kan yada korunmasız cinsel ilişki esnasında salgılanan vücut sıvılarının enfekte olan kişiden geçmesiyle bağışıklık sisteminin içine yerleşen ve kişinin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür. Bu virüs, bağışıklık sisteminin müdafa mekanizmasının temelini oluşturan CD4 hücrelerini parçalayarak bağışıklık sistemini süre içinde zayıflatır. Bağışıklığı zayıflayan fert süre içinde enfeksiyon ve hastalıklarla savaşım kabiliyetini kaybeder ve vücut, tehlikelere karşı savunmasız kalır.

HIV POZİTİF ne anlama gelir?

HIV POZİTİF (HIV +) kanında HIV bulunan kişilere verilen addır.

AIDS nedir?

AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) HIV virüsünü uzun süreden beri taşıyan bir kimsenin bağışıklık sisteminin yüksek oranda zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.

HIV emareleri nedir?

Bu naturel tepki sonucunda vücutta aşağıdaki emareler görülebilir:HIV, kendini pek oldukca değişik emareyle izah edebilir. Bu emareler kişiden kişiye ve hastalığın hangi aşamada olduğuna bakılırsa değişim izah edebilir. HIV enfeksiyonundan sonrasında iki ila dört hafta içinde bireylerin üçte ikisinde gribal enfeksiyon emareleri görülebilir. Bu, vücudun HIV enfeksiyonuna karşı geliştirdiği naturel bir tepkidir.

Ateş

Titreme

İsilik

Gece terlemesi

Kas ağrısı

Boğaz ağrısı

Bitkinlik

Şişmiş lenf düğümleri

Ağız ülseri (aft)

HIV hangi yollarla bulaşır?

Korunmasız Cinsel İlişki Yöntemiyle: Kanında HIV taşıyan bir fert ile korunmasız (kondomsuz) cinsel (bilhassa vajinal ve anal) ilişkiye girilmesi hâlinde virüs bulaşabilir.Kan ve Doku Nakli Yöntemiyle: Kanında HIV taşıyan kişilerden alınan kan ürünlerinden, meydana getirilen kan ve organ nakillerinden, iyi dezenfekte edilmemiş cerrahi malzemelerden, kesici ve delici aletlerin kullanımından ve ortak kullanılan enjektörler vasıtasıyla HIV bulaşabilir.Anneden Bebeğe: HIV hamilelik sürecinde, doğum esnasında ve emzirme kanalıyla HIV virüsü anneden bebeğe geçebilir.Açık Yara Yöntemiyle: HIV virüsü taşıyan birinde görülen açık yaraya (kanama) temas edilmesi hâlinde virüs bulaşabilir.

HIV hangi yollarla bulaşmaz?

HIV;

dokunma, tokalaşma, sarılma,

gözyaşı, ter ve tükürük,

giysilerin ortak kullanımı,

tabak, çatal, bıçak, kaşık ve bardak paylaşımı,

aynı yerde oturma ve aynı havayı soluma,

telefon kulaklığı ve kapı kolu,

aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı ve duşu paylaşmak,

sivrisinek, böcek sokması ve hayvan ısırması şeklinde yollarla bulaşmaz.

HIV Korunma Şekilleri

 

HIV’den korunmanın en güvenilir ve yaygın şekillerinden birisi cinsel ilişki esnasında kondom kullanmak ve korunmasız ilişkiye girmemektir.  Bunun için adam ve hanım kondomları kullanılabilir. Bir öteki yöntem ise PrEP (Temas Öncesi Profilaksi) ilacıdır.

PrEP nedir?Kondom Kullanımı

Her cinsel ilişkide kesinlikle kondom kullanın.

Kullanılmış olan kondomları bir kez daha kullanmayın.

Son kullanma zamanı geçmiş kondomları kullanmamaya itina gösterin.

Kondomları güneş ışığından, nemli ortamlardan ve sıcaktan koruyun.

Kondoma vazelin, bebek yağı ve losyon şeklinde kayganlaştırıcılar sürmekten kaçının. Bu biçim ürünler kondoma zarar verebilir ve kondomun koruyucu hususi durumunu azaltabilir.

Su bazlı kayganlaştırıcılar kullanın.

Kondomu açarken kesici alet kullanmaktan kaçının ve tırnaklarınızın kondoma zarar vermemesine ve yırtmamasına itina gösterin.

Cinsel birlikteliğin en başlangıcında genital sıvılar birbirine değmeden penis sertleştiğinde kondomu takının.

Cinsel ilişki anında kondomun herhangi bir zarar gördüğünü hissederseniz kondomu derhal değiştirin.

PrEP, HIV negatif bireyler için tavsiye edilen HIV ilaçları temas öncesi kullanalar ise bulaşı önler.Buna Preexposure Prophylaxy ( prep) denir. Bu ilacalar tabip kontrolü altında alınmalıdır.