Güneş Yanığı Nedir? Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Altın rengi bir bronzluk için güneşin altında uzandığınızda, şezlongunuzdan, cildinizde rahatsız edici bir kırmızılıkla ve acıyla kalkabilirsiniz. Cildiniz için bilhassa saat sabah 10:00 ve 16:00 arası güneşe direkt maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Bu saatler, güneşe çıkmanın zararı dokunan olduğu saatler olarak bilinir.

Güneş yanıkları ile ilgili uyarılara karşın, bir çok şahıs hala cildini güneşin zararı dokunan ışınlarına maruz bırakmaktadır. Yetişkinlerin üçte birinden fazlasının ve evlatların ortalama % 70’inin yıl içinde güneş yanığı olduğu bilinmektedir.

Güneş Yanıklarının Sebepleri Nedir?

Güneş yanığının arkasındaki en temel sebep aslına bakarsan açıktır. Cildiniz belirli bir süre güneşe maruz kaldığında yanar, kızarır ve tahriş olur. Deri altında ise işler birazcık daha karmaşıklaşır. Güneş, üç dalga uzunlukta ultraviyole ışık yayar: UVA, UVB ve UVC.

UVC ışığı Dünya yüzeyine ulaşamaz. Öteki iki ultraviyole ışık türü yalnız plaj havlunuza erişmekle kalmaz, bununla birlikte cildinize de nüfuz eder. Şu demek oluyor ki cilt hasarının sorumluları hem UVA hem de UVB ışınlarıdır.

Güneş yanığı, uzun süredir dışarıda oturduğunuzun en net göstergesidir. Sadece güneşin yarattığı hasar daima görünmez. Yüzeyin altında, ultraviyole ışık DNA’nızı bozabilir ve cildinizin erken yaşlanmasına yol açabilir.

Güneş yanığının ne kadar erken başlamış olacağı şu faktörlerle ilişkilidir:

  • Cilt tipiniz
  • Güneşin yoğunluğu
  • Güneşe ne kadar süreyle maruz kaldığınız

Güneş Yanığı Emareleri

Güneş yanığı olduğunuzda cildiniz kızarır ve ağrımaya adım atar. Yanık şiddetliyse, şişlik ve güneş yanığı kabarcıkları meydana gelir. Hatta grip olduğunuzu zannedebilirsiniz. Zira ateş, titreme, mide bulantısı, baş ağrısı ve halsizlik şeklinde semptomlar gösterirsiniz. Birkaç gün sonrasında, vücudunuz güneşten ziyan olmuş hücrelerden kurtulmaya adım atar. Bunu, cildinizin soyulmaya ve kaşınmaya başlamasından anlayabilirsiniz.(1)

Güneş yanığı emareleri şu şekildedir:

  • Cilt üstünde pembelik yada kızarıklık oluşması
  • Cildinize dokunduğunuzda ısı hissetmeniz
  • Ağrı ve duyarlılık
  • Şişlik
  • Ufak ve içi sıvı dolu kabarcıklar
  • Acı veren gözler
  • Kulak memenizin, kafa derinizin ve dudaklarınızın yanması

Güneş yanığı emareleri, çoğu zaman siz güneşe maruz kaldıktan birkaç saat içinde kendini gösterir. Sadece güneş yanığının şiddetinin derecesini öğrenmek için bigün yada daha çok süre gerekebilir. Fena bir güneş yanığının iyileşmesi birkaç günü bulabilir.

Kabarcıklar vücudunuzun büyük bir bölümünü kaplıyorsa, durumunuzda iyileşme olmuyorsa bir doktora görünmeniz gerekir.

Ateşlendiyseniz, şuur kaybı yaşıyorsanız ve vücudunuz bayılma şeklinde ani tepkiler gösteriyorsa acil tıbbi müdahale almalısınız.

Güneş yanığı tedavisi ağrıyı, şişliği ve rahatsızlığı giderir. Evde yaptığınız bakım kafi gelmezse yada güneş yanığınız oldukca şiddetliyse, doktorunuz ek tedaviler önerebilir yada sizi bir sıhhat kuruluşuna sevk edebilir. Güneş, D vitamini şeklinde temel ihtiyacınız olan şeyleri giderebileceğiniz ve Dünya’yı aydınlatan yegane enerji deposudur. Sadece güneşten yararlanırken ihtimaller içinde tehlikelere karşı cildinizi korumayı dikkatsizlik etmeyin.